Communicatie naar of voor kandidaten?

In de wirwar van sollicitaties en afwijzingen is het verhaal van een sollicitant op socialmedia platform Reddit viraal gegaan. Deze dappere doorzetter besloot om maar liefst 2577 keer te solliciteren. Het resultaat? 427 reacties. Het bleef 2150 keer stil. Helaas is dit geen geïsoleerd incident; vergelijkbare posts verspreiden zich maar al te vaak op sociale media. De realiteit van onbeantwoorde sollicitaties treft velen en roept vragen op over de  professionaliteit van bedrijven.

Voor sollicitanten is het gebrek aan reactie na het indienen van hun sollicitatie een emotionele afknapper. Het voelt alsof hun inspanningen en enthousiasme niet serieus worden genomen. Een bedrijf dat sollicitanten negeert, zendt een krachtige boodschap uit over hoe het omgaat met zijn potentiële medewerkers en klanten. Het kan leiden tot een verlies van geloofwaardigheid en vertrouwen en zelfs bestaande klanten en zakenpartners ontmoedigen.

Marketingstrategie?

Bedrijven zouden zelfs sollicitatieprocedures als onderdeel van hun marketingstrategie kunnen beschouwen. Een positieve sollicitatie-ervaring kan een grote impact hebben op hoe het bedrijf wordt gezien. Sollicitanten die ondanks een afwijzing een positieve ervaring hebben gehad, zullen positief praten over het bedrijf.

Om dit probleem aan te pakken, zijn gestandaardiseerde en zorgvuldige sollicitatieprocedures een must. Het minste wat een bedrijf kan doen, is een ontvangstbevestiging sturen naar elke sollicitant. Dit eenvoudige gebaar toont aan dat de aanvraag is ontvangen en dat er op een later tijdstip verdere communicatie zal plaatsvinden.

Een andere belangrijke stap is om afwijzingen persoonlijk te maken. Automatische processen kunnen efficiënt zijn maar een algemeen afwijzingsbericht kan bij sollicitanten een gevoel van onverschilligheid geven. De persoonlijke zin, zelfs in een standaardbericht, kan veel betekenen voor sollicitanten en getuigt van respect voor hun inspanning.

Door gebruik te maken van innovatieve oplossingen als een sollicitatievolgsysteem, wordt het standaard volgen van een zorgvuldige procedure heel gemakkelijk. Dit soort systemen bieden gestructureerde begeleiding en kunnen ervoor zorgen dat elke sollicitant met zorg en aandacht wordt behandeld.

Het is belangrijk dat bedrijven de impact van hun sollicitatieprocedures erkennen. Een professioneel en transparant sollicitatieproces kan een positieve indruk achterlaten en ervoor zorgen dat bedrijven talent aantrekken. Laten we samen werken aan een sollicitatiecultuur die gebaseerd is op respect, professionaliteit en reputatie, waarbij elke sollicitant de aandacht krijgt die ze verdient. Probeer zelfwerven.nl 30 dagen gratis en begin direct met het verbeteren van jouw sollicitatieprocedure.

Chat openen
1
Kun je alles vinden?
Hallo, heb je nog vragen?

Als je wilt kan ik je persoonlijk adviseren via WhatsApp. Ik help je graag.

Groet!
Het zelfwerven team